poniedziałek, 23 grudnia 2013

#5 Świąteczna gorączka

Witajcie! Dzisiaj w moim domu trwały przygotowywania do Świąt. Pomimo tego, że Wigilia nie będzie u mnie w domu, panowało u nas ogólne zamieszanie. Zacznijmy od tego, że wstałam dzisiaj o 12 i zaraz po pobudce zeszłam na dół i razem z babcią piekłyśmy ciasta. Upiekłyśmy sernik, który moja babcia robi naprawdę pyszny, placek czeski i z galaretką. Dużo się napracowałyśmy jednak szybko nam to poszło. Po obiedzie razem z tatą pojechałam do Praktikera kupić halogeny na poddasze. Kiedy mieliśmy skręcać do M1 przeraziłam się bo do wjazdu był ogromny korek, wszystkie wjazdy były zblokowane i żeby tam wjechać staliśmy 30 minut. Jak już zaparkowaliśmy to poszliśmy do sklepu, ale jak na złość żarówek nie było. Wychodząc przeraziliśmy się, bo wszystko wyglądało jeszcze gorzej : auta chcą wjechać, my wyjechać i wszyscy się pchają. Niestety my jadąc najkrótszą drogą w korku musieliśmy stać godzinę. Najdziwniejsze było to, że sklep i parking były puste, a wszystko inne zablokowane. Jak już się stamtąd wydostaliśmy pojechaliśmy do następnego sklepu z halogenami. Tym razem były dostępne, kupiliśmy je i spokojnie wróciliśmy do domu. To się nazywa świąteczna gorączka!

A oto przepis na sernik doskonały :
Składniki :
- 10-12 jaj
- 2 kg białego sera
- 1 kostka masła
-1,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-olejek migdałowy
-2 serki homogenizowane
-2 budynie waniliowe
-cytryna

Sposób przygotowania:
Ser 2 razy zmielić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Połączyć ser i masę mikserem. Dodać do masy 2 serki homogenizowane, 2 budynie , olejek,cukier waniliowy, troszkę soku z cytryny (bez pestek) cały czas miksując. Z dwóch białek ubić pianę. Połączyć masę z pianą.

Składniki na ciasto:
- 1 żółtko
- pół szklanki cukru
-3/4 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć, zarobić na stolnicy, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Wylać masę na blachę, wstawić do piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni C.

 


 Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz